piątek, 31 października 2014

Zapiekane roladki

Propozycja na zapiekankę warzywną















 

Składniki

  • 100 g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej)
  • 1/2 pęczka marchwi
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • sól
  • 1 cebula
  • 250 g wędzonego boczku
  • 100 ml śmietany
  • 100 ml mleka
  • 200 g serka topionego
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy

    Przygotowanie

      Marchewki obrałem i pokroiłem wzdłuż na 4 części. Fasolkę opłukałem , odciąłem końcówki.
    Zieleń cebulek dymek skróciłem do ok. 12-15 cm , odkroiłem korzonki , same cebulki obrałem i umyłem. Odciąłem liście fenkułu , usunąłem stwardniałe części , umyłem i pokroiłem w podłużne kawałki.
    Fasolkę z fenkułem blanszowałem ok. 6 minut we wrzącej osolonej wodzie , po czym przełożyłem na durszlak i osączyłem.
    Obrałem cebulę na sos. Boczek pokroiłem na cienkie plasterki (1 trochę grubszy do pokrojenia). Cebulę i jeden plasterek boczku pokroiłem w drobną kostkę , przełożyłem na patelnię i zeszkliłem na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodałem śmietanę z mlekiem , wymieszałem , zdjąłem z ognia i przestudziłem.
    Ser rozdrobniłem , dodałem do składników na patelni i mieszałem aż do jego rozpuszczenia. Sos przyprawiłem solą i gałką muszkatołową .
    Przygotowane warzywa podzieliłem na porcje i każdą z nich owinąłem plasterkiem boczku.
    Wysmarowałem żaroodporną formę i ułożyłem w niej roladki. Polałem równomiernie sosem i wstawiłem do piekarnika na ok. 40 minut o temperaturze 200 stopni C.
    Pod koniec zapiekania posypałem ją pokrojonym szczypiorkiem cebuli dymki i drobno pokrojonymi kosteczkami marchewki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz