Propozycja na zapiekankę warzywną
Składniki
- 100 g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej)
- 1/2 pęczka marchwi
- 1 pęczek cebulki dymki
- 1 fenkuł (koper włoski)
- sól
- 1 cebula
- 250 g wędzonego boczku
- 100 ml śmietany
- 100 ml mleka
- 200 g serka topionego
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do formy
Przygotowanie
Marchewki obrałem i pokroiłem wzdłuż na 4 części. Fasolkę opłukałem , odciąłem końcówki.
Zieleń cebulek dymek skróciłem do ok. 12-15 cm , odkroiłem korzonki ,
same cebulki obrałem i umyłem. Odciąłem liście fenkułu , usunąłem
stwardniałe części , umyłem i pokroiłem w podłużne kawałki.
Fasolkę z fenkułem blanszowałem ok. 6 minut we wrzącej osolonej wodzie , po czym przełożyłem na durszlak i osączyłem.
Obrałem cebulę na sos. Boczek pokroiłem na cienkie plasterki (1 trochę
grubszy do pokrojenia). Cebulę i jeden plasterek boczku pokroiłem w
drobną kostkę , przełożyłem na patelnię i zeszkliłem na niewielkiej
ilości tłuszczu. Dodałem śmietanę z mlekiem , wymieszałem , zdjąłem z
ognia i przestudziłem.
Ser rozdrobniłem , dodałem do składników na patelni i mieszałem aż do
jego rozpuszczenia. Sos przyprawiłem solą i gałką muszkatołową .
Przygotowane warzywa podzieliłem na porcje i każdą z nich owinąłem plasterkiem boczku.
Wysmarowałem żaroodporną formę i ułożyłem w niej roladki. Polałem
równomiernie sosem i wstawiłem do piekarnika na ok. 40 minut o
temperaturze 200 stopni C.
Pod koniec zapiekania posypałem ją pokrojonym szczypiorkiem cebuli dymki i drobno pokrojonymi kosteczkami marchewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz