piątek, 12 września 2014

Zupa ze świeżych grzybów

Dopóki sezon trwa warto skusić się na taką zupę.















Składniki

  • 500 g leśnych grzybów
  • 3 ziemniaki
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • łyżka lubczyku
  • natka pietruszki
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Warzywa obieramy ,myjemy i kroimy w kostkę ,podsmażamy w garnku na łyżce masła. Zalewamy bulionem warzywnym ,dodajemy lubczyk i gotujemy do miękkości jarzyn. Grzyby płuczemy ,osączamy i kroimy na kawałki ,dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 15 min na średnim ogniu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz