piątek, 12 września 2014

Ogórki w curry

Pyszne ,lekko orientalne. Przepis na 14 słoików 0,5 l
















Składniki

  • ogórki
  • Zalewa (proporcje):
  • 4 l wody
  • 300 ml octu
  • 4 łyżki soli
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżki curry
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • główka czosnku
  • gorczyca
  • koper

    Przygotowanie

    Wodę gotujemy razem z solą ,cukrem ,curry i octem. Zalewę studzimy ,ogórki obieramy i kroimy na 4 cm kawałki. Przekładamy je do słoików ,dodajemy do każdego słoika kwiatostan kopru ,liść laurowy ,kilka ziarenek pieprzu ,pokrojony w plasterki czosnek (kilka płatków) ,kilka ziarenek gorczycy ,kilka ziarenek ziela angielskiego i zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz