Pyszne ,lekko orientalne. Przepis na 14 słoików 0,5 l
Składniki
- ogórki
- Zalewa (proporcje):
- 4 l wody
- 300 ml octu
- 4 łyżki soli
- niepełna szklanka cukru
- 2 łyżki curry
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- liście laurowe
- główka czosnku
- gorczyca
- koper
Przygotowanie
Wodę gotujemy razem z solą ,cukrem ,curry i octem. Zalewę
studzimy ,ogórki obieramy i kroimy na 4 cm kawałki. Przekładamy je do
słoików ,dodajemy do każdego słoika kwiatostan kopru ,liść laurowy
,kilka ziarenek pieprzu ,pokrojony w plasterki czosnek (kilka płatków)
,kilka ziarenek gorczycy ,kilka ziarenek ziela angielskiego i zalewamy
wcześniej przygotowaną marynatą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10
min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz