czwartek, 4 września 2014

Pikantne pieczone żeberka

Dla smakoszy mięsiwa.

















Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 1/4 szkl ostrego ketchupu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki wódki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka majeranku
  • 1/2 kminku mielonego
  • kilka kropli sosu tabasco
  • kilka kropli sosu worcester
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Żeberka umyłem , osuszyłem , pokroiłem na porcje. Natarłem solą , majerankiem , i kminkiem. Ułożyłem w żaroodpornej foremce.
    Sos : keczup połączyłem z miodem , musztardą , sosem sojowym , olejem i wódką. Do szklanki ½ wody dodałem mąkę ziemniaczaną , wymieszałem , doprawiłem rozgniecionym czosnkiem , pieprzem , tabasco i sosem worcester. Wszystko dokładnie wymieszałem.
    Połową przygotowanego sosu zalałem żeberka i odstawiłem do lodówki na 3 godziny.
    Po tym czasie wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 189 stopni i piekłem ok. 60 minut. W czasie pieczenia żeberka obracałem kilkakrotnie i często polewałem resztą sosu , a potem sosem z pieczenia. Podałem z frytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz