Pikantne pieczone żeberka
Dla smakoszy mięsiwa.
Składniki
- 1 kg żeberek
- 1/4 szkl ostrego ketchupu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy dijon
- 5 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki wódki
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka majeranku
- 1/2 kminku mielonego
- kilka kropli sosu tabasco
- kilka kropli sosu worcester
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Żeberka umyłem , osuszyłem , pokroiłem na porcje. Natarłem solą , majerankiem , i kminkiem. Ułożyłem w żaroodpornej foremce.
Sos : keczup połączyłem z miodem , musztardą , sosem sojowym , olejem i
wódką. Do szklanki ½ wody dodałem mąkę ziemniaczaną , wymieszałem ,
doprawiłem rozgniecionym czosnkiem , pieprzem , tabasco i sosem
worcester. Wszystko dokładnie wymieszałem.
Połową przygotowanego sosu zalałem żeberka i odstawiłem do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 189 stopni i
piekłem ok. 60 minut. W czasie pieczenia żeberka obracałem kilkakrotnie i
często polewałem resztą sosu , a potem sosem z pieczenia. Podałem z
frytkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz