czwartek, 25 września 2014

Pierogi ruskie

Kiedyś wydawało mnie się ,że to oklepane danie. Po czasie stwierdzam ,że z przyjemnością często do niego wracam.













Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • szklanka gorącej wody
  • jajko
  • sól
  • Farsz:
  • 600 g ziemniaków
  • 250 g tłustego sera
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      W misce usypałem kopczyk z mąki ,zrobiłem dołek i wlałem gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniotłem mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie zrobiłem dołek ,wsypałem odrobinę mąki i wbiłem jajko ,dodałem szczyptę soli. Ciasto wyrobiłem tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowałem na grubość 2 mm ,wyciąłem kółka.

    Farsz:
    Ziemniaki umyłem ,,obrałem ,zalałem wrzątkiem ,by je zakrywał ,wsypałem kopiastą łyżkę soli i gotowałem pod przykryciem na dość mocnym ogniu 25-30 min. Odcedziłem ,kiedy ziemniaki wystygły ,wraz z twarogiem zmieliłem. Cebulę bardzo drobno posiekałem ,zrumieniłem na maśle i razem z tłuszczem połączyłem z masą serowo-ziemniaczaną. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.


    Na środek każdego umieściłem farsz i zlepiłem. Pierogi gotowałem ok. 3 min od wypłynięcia na wierzch.

1 komentarz:

  1. Mmm, ruskie najlepsze- zaraz po tych z kapustą i ziemniakami :)))

    OdpowiedzUsuń