Kiedyś wydawało mnie się ,że to oklepane danie. Po czasie stwierdzam ,że z przyjemnością często do niego wracam.
Składniki
- Ciasto:
- 500 g mąki
- szklanka gorącej wody
- jajko
- sól
- Farsz:
- 600 g ziemniaków
- 250 g tłustego sera
- cebula
- 2 łyżki masła
- sól ,pieprz
Przygotowanie
W misce usypałem kopczyk z mąki ,zrobiłem dołek i wlałem gorącą wodę.
Przy pomocy noża zagniotłem mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą
,ponownie zrobiłem dołek ,wsypałem odrobinę mąki i wbiłem jajko ,dodałem
szczyptę soli. Ciasto wyrobiłem tak ,by było lekko lejące. Wyrobione
ciasto rozwałkowałem na grubość 2 mm ,wyciąłem kółka.
Farsz:
Ziemniaki umyłem ,,obrałem ,zalałem wrzątkiem ,by je zakrywał ,wsypałem
kopiastą łyżkę soli i gotowałem pod przykryciem na dość mocnym ogniu
25-30 min. Odcedziłem ,kiedy ziemniaki wystygły ,wraz z twarogiem
zmieliłem. Cebulę bardzo drobno posiekałem ,zrumieniłem na maśle i razem
z tłuszczem połączyłem z masą serowo-ziemniaczaną. Doprawiłem do smaku
solą i pieprzem.
Na środek każdego umieściłem farsz i zlepiłem. Pierogi gotowałem ok. 3 min od wypłynięcia na wierzch.
Mmm, ruskie najlepsze- zaraz po tych z kapustą i ziemniakami :)))
OdpowiedzUsuń