czwartek, 25 września 2014

Łopatka duszona w pieczarkach z nutką orientu

Jak dla mnie idealne...uwielbiam kmin rzymski i curry
















Składniki

  • 4 kotlety z łopatki (po 2 cm)
  • 250 g pieczarek
  • cebula
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • liść laurowy
  • mąka
  • kmin rzymski mielony (u mnie łyżeczka)
  • curry do smaku
  • łyżka masła
  • sól ,pieprz
  • natka pietruszki

    Przygotowanie

      Kotlety z łopatki oprószamy solą ,owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki. W tym czasie obieramy pieczarki ,kroimy na kawałki i razem z posiekaną cebulą i łyżką masła dusimy na wolnym ogniu oprószając solą. Gdy się podduszą ,zalewamy bulionem drobiowym ,dodajemy liść laurowy ,gotujemy dalej.
    Kotlety wyjmujemy z lodówki ,obtaczamy w mące i obsmażamy na przez krótką chwilę na rozgrzanym oleju. Przekładamy do sosu i dusimy na wolnym ogniu 20 min. dodając kumin i odrobinę curry ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę. Całość podajemy z pęczakiem i buraczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz