Jak dla mnie idealne...uwielbiam kmin rzymski i curry
Składniki
- 4 kotlety z łopatki (po 2 cm)
- 250 g pieczarek
- cebula
- 400 ml bulionu drobiowego
- liść laurowy
- mąka
- kmin rzymski mielony (u mnie łyżeczka)
- curry do smaku
- łyżka masła
- sól ,pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie
Kotlety z łopatki oprószamy solą ,owijamy w folię spożywczą i
wstawiamy do lodówki. W tym czasie obieramy pieczarki ,kroimy na kawałki
i razem z posiekaną cebulą i łyżką masła dusimy na wolnym ogniu
oprószając solą. Gdy się podduszą ,zalewamy bulionem drobiowym ,dodajemy
liść laurowy ,gotujemy dalej.
Kotlety wyjmujemy z lodówki ,obtaczamy w mące i obsmażamy na przez
krótką chwilę na rozgrzanym oleju. Przekładamy do sosu i dusimy na
wolnym ogniu 20 min. dodając kumin i odrobinę curry ,do smaku doprawiamy
solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę. Całość podajemy z
pęczakiem i buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz