Pyszna i łatwa w przygotowaniu.Nie lubię marnować jedzenia ,więc wziąłem akurat to ,co pod ręką znajdowało się. Wyszło pysznie ,a przede wszystkim ekonomicznie.
Składniki
- mały bakłażan
- płat ciasta francuskiego
- 100 g boczku surowego
- cebula
- 50 g ryżu
- jajko
- sól ,pieprz
- tłuszcz do foremek
- żółtko
- 1/2 pęczka koperku
Przygotowanie
Boczek kroimy w kostkę ,podsmażamy na suchej patelni. Gdy tłuszcz
się wytopi dodajemy posiekaną cebulę ,smażymy do zeszklenia. Do całości
dodajemy ugotowany ryż ,jako ,posiekany koperek i doprawiamy do smaku
solą oraz pieprzem. Ścianki foremek do zapiekania smarujemy tłuszczem i
wykładamy ciastem francuskim. Na dno dajemy plaster oprószonego solą
bakłażana. Na to dajemy farsz ryżowy i przykrywamy ciastem francuskim.
Wierzch każdej przekąski smarujemy żółtkiem. Zapiekamy w piekarniku
rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz