środa, 24 września 2014

Francuska przekąska z bakłażanem

Pyszna i łatwa w przygotowaniu.Nie lubię marnować jedzenia ,więc wziąłem akurat to ,co pod ręką znajdowało się. Wyszło pysznie ,a przede wszystkim ekonomicznie.











Składniki

  • mały bakłażan
  • płat ciasta francuskiego
  • 100 g boczku surowego
  • cebula
  • 50 g ryżu
  • jajko
  • sól ,pieprz
  • tłuszcz do foremek
  • żółtko
  • 1/2 pęczka koperku

    Przygotowanie

    Boczek kroimy w kostkę ,podsmażamy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się wytopi dodajemy posiekaną cebulę ,smażymy do zeszklenia. Do całości dodajemy ugotowany ryż ,jako ,posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ścianki foremek do zapiekania smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Na dno dajemy plaster oprószonego solą bakłażana. Na to dajemy farsz ryżowy i przykrywamy ciastem francuskim. Wierzch każdej przekąski smarujemy żółtkiem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz