niedziela, 14 września 2014

Francuskie ciasto gruszkowe

Proste i szybkie w przygotowaniu.
















Składniki

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 8-10 gruszek
  • 2 budynie waniliowe
  • 800 ml mleka + trochę do rozrobienia budyniów
  • 50 g cukru waniliowego
  • cukier cynamonowy
  • skondensowane słodzone mleko (20-30 ml)

     

    Przygotowanie

      Jeden płat ciasta francuskiego wykładamy na posmarowaną tłuszczem ,blaszkę. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy 5 min w temperaturze 200°C. Wyciągamy i studzimy.
    W garnku podgrzewamy mleko razem z cukrem i kostką masła. Zagotowujemy ,dodajemy budynie rozpuszczone w zimnym mleku i energicznie mieszamy trzepaczką do uzyskania pełnej gładkości kremu. Krem wykładamy na podpieczone ciasto.
    Gruszki obieramy ,kroimy na połówki i wciskamy je w krem ,posypujemy cukrem cynamonowym. Na wierzch kładziemy drugi płat ciasta francuskiego ,dociskając do gruszek (tam gdzie są gruszki ,robimy paski nożykiem). Wierzch smarujemy skondensowanym słodzonym mlekiem. Całość zapiekamy w temperaturze 200°C przez 30 min. Studzimy i wkładamy do lodówki. Podajemy mocno schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz