Proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 8-10 gruszek
- 2 budynie waniliowe
- 800 ml mleka + trochę do rozrobienia budyniów
- 50 g cukru waniliowego
- cukier cynamonowy
- skondensowane słodzone mleko (20-30 ml)
Przygotowanie
Jeden płat ciasta francuskiego wykładamy na posmarowaną tłuszczem
,blaszkę. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy 5 min w temperaturze 200°C.
Wyciągamy i studzimy.
W garnku podgrzewamy mleko razem z cukrem i kostką masła. Zagotowujemy
,dodajemy budynie rozpuszczone w zimnym mleku i energicznie mieszamy
trzepaczką do uzyskania pełnej gładkości kremu. Krem wykładamy na
podpieczone ciasto.
Gruszki obieramy ,kroimy na połówki i wciskamy je w krem ,posypujemy
cukrem cynamonowym. Na wierzch kładziemy drugi płat ciasta francuskiego
,dociskając do gruszek (tam gdzie są gruszki ,robimy paski nożykiem).
Wierzch smarujemy skondensowanym słodzonym mlekiem. Całość zapiekamy w
temperaturze 200°C przez 30 min. Studzimy i wkładamy do lodówki.
Podajemy mocno schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz