środa, 10 września 2014

Bakłażan nadziewany mięsem

Świetnie nadaje się na obiad ,jak i na kolację przy świecach. Subtelny smak bez nadmiaru dodatków. Prosto i smacznie.














Składniki

  • średniej wielkości bakłażan
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g mięsa mielonego mieszanego
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1.2 łyżeczki bazylii
  • 50 g startego żółtego sera
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Bakłażana kroimy na pół (wzdłuż) ,wycinamy miąższ ze środka. Połówki bakłażana oprószamy solą. Miąższ z bakłażana i cebulę kroimy w małą kostkę ,podsmażamy na oliwie. Gdy cebula zrobi się szklista dodajemy mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pomidory (sparzone ,obrane ,bez nasion) pokrojone w paski ,doprawiamy solą ,pieprzem i ziołami (całość redukujemy ,by nie było zbyt dużo soku). Następnie studzimy i mieszamy z posiekanym koperkiem i tartym serem żółtym. Połówki bakłażana płuczemy ,osuszamy i wypełniamy farszem. Przekładamy do formy żaroodpornej i zapiekamy 30 min w temperaturze 190°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz