Świetnie nadaje się na obiad ,jak i na kolację przy świecach. Subtelny smak bez nadmiaru dodatków. Prosto i smacznie.
Składniki
- średniej wielkości bakłażan
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g mięsa mielonego mieszanego
- 2 średnie pomidory
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1.2 łyżeczki bazylii
- 50 g startego żółtego sera
- 1/2 pęczka koperku
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Bakłażana kroimy na pół (wzdłuż) ,wycinamy miąższ ze środka.
Połówki bakłażana oprószamy solą. Miąższ z bakłażana i cebulę kroimy w
małą kostkę ,podsmażamy na oliwie. Gdy cebula zrobi się szklista
dodajemy mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie
dodajemy pomidory (sparzone ,obrane ,bez nasion) pokrojone w paski
,doprawiamy solą ,pieprzem i ziołami (całość redukujemy ,by nie było
zbyt dużo soku). Następnie studzimy i mieszamy z posiekanym koperkiem i
tartym serem żółtym. Połówki bakłażana płuczemy ,osuszamy i wypełniamy
farszem. Przekładamy do formy żaroodpornej i zapiekamy 30 min w
temperaturze 190°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz