sobota, 9 sierpnia 2014

Zupa gulaszowa

Jedna z ulubionych ,nieco pikantna i bardzo intensywna w smaku.

















Składniki

  • mięso mielone wołowe (200-300 g)
  • 2-3 papryki czerwone
  • 200 g pieczarek
  • 2 pomidory
  • 2 marchewki
  • puszka fasoli czerwonej
  • 4-5 ziemniaków
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka majeranku
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

    Przygotowanie

    Do garnka wlałem łyżkę oliwy i smażyłem rozdrabniając grudki mięsa, stopniowo dodawałem warzywa: pokrojoną w kostkę cebulę, paski surowej papryki, marchewki oraz przekrojone na ćwiartki małe pieczarki. Duże ziemniaki pokroiłem w pocięte w półksiężyce. Wycisnąłem czosnek. Wszystkie warzywa podsmażyłem przez 5 minut mieszając. Dodałem krojone pomidory bez skórki i gniazd nasiennych.

    Przyprawiłem wszystko majerankiem ,słodką papryką ,szczyptą kminku, listkami laurowymi ,czarnym pieprzem ,ostrą papryką ,solą i pieprzem do smaku.

    Garnek uzupełniłem wodą do poziomu warzyw. Gotowałem ok 40 minut. Następnie dodałem cały przecier oraz odcedzone i przepłukane wodą fasolki. Gotowałem jeszcze 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz