Smaczna przekąska na zimno lub na ciepło.
Składniki
- 250 g mielonej wołowiny
- 4 dymki
- ząbek czosnku
- łyżka bułki tartej
- jajko
- 50 g startego parmezanu
- sól ,pieprz
- 3 łyżki oliwy
- Sos:
- 100 ml śmietany 12%
- 100 ml majonezu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- garść posiekanego oregano
- oliwki czarne i zielone
Przygotowanie
Dymkę po oczyszczeniu posiekałem ze szczypiorem. Czosnek po
obraniu również posiekałem. Ser , tartą bułkę , jajko , mięso , cebulę
i czosnek wymieszałem, dokładnie wyrobiłem , przyprawiłem do smaku
solą i pieprzem. Uformowałem kulki , wielkości orzecha włoskiego ,
smażyłem na rozgrzanym oleju ok. 10 minut na złoty kolor. Po zdjęciu z
patelni osączyłem z oliwy na papierze kuchennym.
Sos : śmietanę wymieszałem z majonezem , sokiem z cytryny i posiekanym oregano , doprawiłem solą i świeżo mielonym pieprzem .
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com