sobota, 16 sierpnia 2014

Jagodowy deser

Prosty w przygotowaniu deser z jagód ze słoiczka.

















Składniki

  • Naleśniki:
  • szklanka mleka
  • jajko
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki mąki
  • olej do smażenia (użyłem kokosowy)
  • Pozostałe:
  • mały słoiczek jagód
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • cukier puder

    Przygotowanie


    Mleko dokładnie łączymy z jajkiem ,proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami mąki. Smażymy 4 naleśniki na małej patelni. Z dwóch naleśników ,przy pomocy miseczki deserowej wycinamy kółka. Pozostałymi dwoma wyściełamy miseczki. Jagody mieszamy ze śmietanką i rozpuszczoną w wodzie (ostudzoną) żelatyną. Tak przygotowaną masę wylewamy do wyścielonych naleśnikami miseczek , przykrywamy pozostałymi naleśnikami i odstawiamy do lodówki ,do stężenia. Przed podaniem wyciągamy deser z miseczek ,przekładamy na talerzyki i oprószamy cukrem pudrem.

4 komentarze: