Zamiast pomidorówki po niedzielnym rosole.
Składniki
- 1,5 l rosołu z kury
- włoszczyzna
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki posiekanego czosnku
- 2 łyżki posiekanego imbiru
- 300 g łopatki wieprzowej
- drobny makaron
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Włoszczyznę obrałem , opłukałem i pokroiłem . Dodałem do rosołu
, gotowałem do miękkości warzyw , ok. 40 minut. W osobnym rondlu
udusiłem ( około 10 minut ) na oliwie czosnek i posiekany imbir ,
dodałem do bulionu. Przygotowałem pulpeciki. Użyłem mięsa z łopatki.
Zmielone połączyłem z odciśniętą namoczoną bułką , jajkiem , doprawiłem
solą i pieprzem. Do osobnego garnka przelałem część rosołu. Wrzuciłem
na wrzący pulpety , gotowałem na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym
czasie wyjąłem pulpety i dodałem do rosołu. Doprawiłem solą i
pieprzem. Podałem z drobnym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz