poniedziałek, 30 czerwca 2014

Zupa czosnkowa na rosole

Zamiast pomidorówki po niedzielnym rosole.


















Składniki

  • 1,5 l rosołu z kury
  • włoszczyzna
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki posiekanego imbiru
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • drobny makaron
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Włoszczyznę obrałem , opłukałem i pokroiłem . Dodałem do rosołu , gotowałem do miękkości warzyw , ok. 40 minut. W osobnym rondlu udusiłem ( około 10 minut ) na oliwie czosnek i posiekany imbir , dodałem do bulionu. Przygotowałem pulpeciki. Użyłem mięsa z łopatki. Zmielone połączyłem z odciśniętą namoczoną bułką , jajkiem , doprawiłem solą i pieprzem. Do osobnego garnka przelałem część rosołu. Wrzuciłem na wrzący pulpety , gotowałem na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąłem pulpety i dodałem do rosołu. Doprawiłem solą i pieprzem. Podałem z drobnym makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz