sobota, 21 czerwca 2014

Śliwki suszone w cieście




















Składniki

  • 250 g suszonych śliwek
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka białego wina
  • 8 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki oliwy
  • 100 g migdałów
  • Mąka do obtoczenia
  • 1/2 l oleju do smażenia
  • Brązowy cukier wymieszany z cynamonem (posypka)

    Przygotowanie

    Śliwki zalać czerwonym winem i moczyć ok. 30 min. Żółtko utrzeć z cukrem ,wymieszać z białym winem ,mąką i oliwą. Białko ubić i delikatnie połączyć z ciastem. Odstawić na 30 min. Śliwki osączyć a w miejsce pestek włożyć po jednym obranym migdale. Obtoczyć w mące ,zanurzyć w cieście i smażyć na głębokim oleju. Wyjąć i osuszyć z nadmiaru tłuszczu układając na ręcznik papierowy. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz