Śliwki suszone w cieście
Składniki
- 250 g suszonych śliwek
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka białego wina
- 8 łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki oliwy
- 100 g migdałów
- Mąka do obtoczenia
- 1/2 l oleju do smażenia
- Brązowy cukier wymieszany z cynamonem (posypka)
Przygotowanie
Śliwki zalać czerwonym winem i moczyć ok. 30 min. Żółtko utrzeć z
cukrem ,wymieszać z białym winem ,mąką i oliwą. Białko ubić i
delikatnie połączyć z ciastem. Odstawić na 30 min. Śliwki osączyć a w
miejsce pestek włożyć po jednym obranym migdale. Obtoczyć w mące
,zanurzyć w cieście i smażyć na głębokim oleju. Wyjąć i osuszyć z
nadmiaru tłuszczu układając na ręcznik papierowy. Posypać cukrem
wymieszanym z cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz