sobota, 14 czerwca 2014

Sałatka śledziowa z koreczkami z anchois

Imprezowa sałatka ,świetnie prezentująca się na talerzu.


















Składniki

  • 300 g filetów śledziowych w oleju
  • duże jabłko
  • 2 korniszony
  • 3 marynowane grzybki
  • cebula
  • 1/2 szklanki majonezu
  • łyżeczka soku z limonki
  • sól ,pieprz ,cukier
  • 3 jajka
  • fileciki anchois

    Przygotowanie

      Śledzie osączyłem z olejowej zalewy i pokroiłem w drobną kostkę , skropiłem sokiem z limonki. Jabłko i cebulę obrałem. Pokroiłem razem z korniszonami i grzybkami w kostkę.
    Wymieszałem śledzie , jabłko , cebulę korniszony i grzybki z majonezem. Doprawiłem do smaku solą , pieprzem i cukrem. Przykryłem i schłodziłem.
    Połówki ugotowanych na twardo jajek ułożyłem dekoracyjnie na wierzchu sałatki . Każde jajko przybrałem koreczkiem z anchois.

3 komentarze: