wtorek, 3 czerwca 2014

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Pyszne racuchy na śniadanie ,kolację lub tak po prostu do zszamania :)
















Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3 jabłka
  • Olej do smażenia (użyłem arachidowy)

    Przygotowanie


    Mąkę przesiać do dużego naczynia , dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, pokruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ja połową szklanki mleka i odstawić na 15 min.


  • Następnie dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  •  Do wyrośniętego ciasta dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Odstawić na 15-20 min.

  •  Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.


2 komentarze:

  1. chętnie bym zjadła takie:) dawno takich nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Nic jak tylko zrobić...chwila moment i gotowe ;) Pozdrawiam :))

      Usuń