czwartek, 12 czerwca 2014

Penne z sosem szpinakowym i kurczakiem



















Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1/2 kostki bulionowej warzywnej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła czosnkowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • Sól i pieprz
  • Cukier
  • Makaron penne

    Przygotowanie

      Z połowy kostki warzywnej i odrobiny oliwy sporządzić marynatę ,natrzeć nią filety z kurczaka ,owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować sos i makaron.

    Szpinak opłukać ,osączyć ,drobno pokroić. Smażyć na maśle czosnkowym 5 min. Dolać szklankę wody ,doprawić odrobiną soli ,pieprzu i cukru. Gotować 15 min. Dodać śmietanę ,oraz starty ser. Zagotować.

    Penne ugotować w dużej ilości osolonej wody ,osączyć.

    Filety z kurczaka wyjąć z lodówki i usmażyć na suchej patelni do grillowania.

2 komentarze:

  1. Wspaniały obiad ,zachwycający ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń