Grochowa z ziemniakami i boczkiem
Składniki
- 300 g suszonego grochu
- 5 ziemniaków
- 150 g surowego wędzonego boczku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- Włoszczyzna
- 1 łyżeczka majeranku
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Groch opłukać i namoczyć w wodzie (najlepiej na noc) ,a następnie
odcedzić. Boczek pokroić w słupki i smażyć na oleju i maśle ,aż stanie
się chrupki. Wyłowić skwarki i odłożyć. Tłuszcz wlać do grochu ,dodać
włoszczyznę ,płaską łyżeczkę soli ,zalać 1,5 l wody i gotować. Kiedy
groch stanie się miękki (ok. 2 godzin) ,wyjąć warzywa ,dodać pokrojone w
kostkę ziemniaki i gotować przez kolejne 20 min. Można dodać pokrojone w
talarki lub kostkę warzywa. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wlać
do talerzy. Na wierzchu rozrzucić skwarki z boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz