czwartek, 12 czerwca 2014

Grochowa z ziemniakami i boczkiem





















Składniki

  • 300 g suszonego grochu
  • 5 ziemniaków
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • Włoszczyzna
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz

    Przygotowanie

    Groch opłukać i namoczyć w wodzie (najlepiej na noc) ,a następnie odcedzić. Boczek pokroić w słupki i smażyć na oleju i maśle ,aż stanie się chrupki. Wyłowić skwarki i odłożyć. Tłuszcz wlać do grochu ,dodać włoszczyznę ,płaską łyżeczkę soli ,zalać 1,5 l wody i gotować. Kiedy groch stanie się miękki (ok. 2 godzin) ,wyjąć warzywa ,dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez kolejne 20 min. Można dodać pokrojone w talarki lub kostkę warzywa. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wlać do talerzy. Na wierzchu rozrzucić skwarki z boczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz