czwartek, 12 czerwca 2014

Smażone pomidory w oliwie

Na zimę ,jak suszone w zalewie. Z podanego przepisu wychodzą 4 słoiki po 250 ml.




















  • 1 kg pomidorów
  • świeża bazylia
  • świeży tymianek
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • (opcjonalnie kilka małych cebulek)

    Przygotowanie


    Pomidory wymyć ,pokroić w plasterki ,smażyć na oliwie z bazylią i tymiankiem (opcjonalnie dodać małe cebulki) ,dodać odrobinę soli i pieprzu. Smażyć do tej pory ,aż nadmiar płynu odparuje. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

  •  Przełożyć do słoików ,zalać gorącą oliwą z oliwek ,zakręcić i odstawić do ostudzenia słoików do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz