Niesamowity smak zapiekanego makaronu w sosie beszamelowym ,połączony ze smażonym dorszem.
Składniki
- 400 g makaronu pappardelle
- 400 g filetów z dorsza
- 600 ml mleka
- 6 łyżek masła
- 4 łyżki mąki
- duży por (biała część)
- 2 młode marchewki
- gałka muszkatołowa
- sól ,cukier ,pieprz ,pieprz biały
- olej do smażenia
Przygotowanie
Makaron wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Pora i marchew
płuczemy. Pora kroimy w piórka ,posypujemy makaron. Marchew obieramy i
ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przygotowujemy sos.
W garnku rozpuszczamy masło ,dodajemy mąkę i podsmażamy 3 min. Następnie
wolno wlewamy mleko ,doprowadzamy do wrzenia ubijając trzepaczką.
Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 5 min. Do smaku doprawiamy solą ,białym
pieprzem ,gałką muszkatołową i cukrem. Przygotowanym sosem zalewamy
makaron i zapiekamy 35 min w temperaturze 200°C.
Dorsza kroimy na większe kawałki ,oprószamy solą i pieprzem ,obtaczamy w
mące i smażymy na oleju ,na złoty kolor. Podajemy razem.
bardzo smaczne danie :)
OdpowiedzUsuń