piątek, 6 czerwca 2014

Pappardelle zapiekane ze smażonym dorszem

Niesamowity smak zapiekanego makaronu w sosie beszamelowym ,połączony ze smażonym dorszem.















Składniki

  • 400 g makaronu pappardelle
  • 400 g filetów z dorsza
  • 600 ml mleka
  • 6 łyżek masła
  • 4 łyżki mąki
  • duży por (biała część)
  • 2 młode marchewki
  • gałka muszkatołowa
  • sól ,cukier ,pieprz ,pieprz biały
  • olej do smażenia

    Przygotowanie

      Makaron wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Pora i marchew płuczemy. Pora kroimy w piórka ,posypujemy makaron. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przygotowujemy sos.
    W garnku rozpuszczamy masło ,dodajemy mąkę i podsmażamy 3 min. Następnie wolno wlewamy mleko ,doprowadzamy do wrzenia ubijając trzepaczką. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 5 min. Do smaku doprawiamy solą ,białym pieprzem ,gałką muszkatołową i cukrem. Przygotowanym sosem zalewamy makaron i zapiekamy 35 min w temperaturze 200°C.
    Dorsza kroimy na większe kawałki ,oprószamy solą i pieprzem ,obtaczamy w mące i smażymy na oleju ,na złoty kolor. Podajemy razem.

1 komentarz: