Delikatne w smaku ,pikantne flaczki cielęce.
Składniki
- 1 kg flaczków cielęcych (krojonych)
- 4 marchewki średniej wielkości
- 2 pietruszki średniej wielkości
- 2 cebule
- seler średniej wielkości
- 4 łyżki oliwy
- 1.5 l bulionu wołowego
- 200 g mięsa wołowego (u mnie szponder)
- 2 listki laurowe
- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
- 2 łyżki majeranku (suszonego)
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- sól ,gałka muszkatołowa ,imbir
Przygotowanie
Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem.
Szponder wołowy gotowałem w bulionie do miękkości wraz z liściem
laurowym , zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Warzywa tj.
marchewkę , cebulę , pietruszkę i selera umyłem i pokroiłem „na
zapałkę” . Oliwę rozgrzałem na patelni , wrzuciłem warzywa i smażyłem
ok. 4 minuty , patelnie zdjąłem z ognia , dodałem oba rodzaje papryki w
proszku , dokładnie wymieszałem. Patelnię ponownie postawiłem na ogniu
, smażyłem krótko , około pół minuty , aby wydobyć aromat papryki.
Do podgotowanej wołowiny wrzuciłem przygotowane wcześniej flaki ,
dodałem podsmażone warzywa doprowadziłem do wrzenia. Doprawiłem sola ,
pieprzem , majerankiem , imbirem , gałką muszkatołową . Gotowałem do
miękkości warzyw. Na patelni zrumieniłem bułkę tartą na maśle. Dodałem
do flaczków. Podałem gorące z bułką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz