poniedziałek, 16 czerwca 2014

Flaczki cielęce z warzywami

Delikatne w smaku ,pikantne flaczki cielęce.



















Składniki

  • 1 kg flaczków cielęcych (krojonych)
  • 4 marchewki średniej wielkości
  • 2 pietruszki średniej wielkości
  • 2 cebule
  • seler średniej wielkości
  • 4 łyżki oliwy
  • 1.5 l bulionu wołowego
  • 200 g mięsa wołowego (u mnie szponder)
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • 2 łyżki majeranku (suszonego)
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • sól ,gałka muszkatołowa ,imbir

    Przygotowanie

      Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem.
    Szponder wołowy gotowałem w bulionie do miękkości wraz z liściem laurowym , zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Warzywa tj. marchewkę , cebulę , pietruszkę i selera umyłem i pokroiłem „na zapałkę” . Oliwę rozgrzałem na patelni , wrzuciłem warzywa i smażyłem ok. 4 minuty , patelnie zdjąłem z ognia , dodałem oba rodzaje papryki w proszku , dokładnie wymieszałem. Patelnię ponownie postawiłem na ogniu , smażyłem krótko , około pół minuty , aby wydobyć aromat papryki.
    Do podgotowanej wołowiny wrzuciłem przygotowane wcześniej flaki , dodałem podsmażone warzywa doprowadziłem do wrzenia. Doprawiłem sola , pieprzem , majerankiem , imbirem , gałką muszkatołową . Gotowałem do miękkości warzyw. Na patelni zrumieniłem bułkę tartą na maśle. Dodałem do flaczków. Podałem gorące z bułką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz