Warto robić przetwory na zimę. Są o wiele bardziej smaczne i zdrowsze od
tych sklepowych ,a zrobienie ich wcale nie zajmuje dużo czasu.
Najlepiej robić je partiami ,tak po 2 kg. Przepis podaję na 1 kg owoców.
Składniki
- 1 kg truskawek
- 1/2 kg cukru
- sok z 2 cytryn
Przygotowanie
Truskawki myjemy ,usuwamy szypułki (duże truskawki kroimy na
pół) ,wrzucamy do garnka ,zasypujemy cukrem ,dolewamy sok z cytryn i
dokładnie mieszamy ,odstawiamy. Po 2-3 godzinach truskawki gotujemy
około godziny od zagotowania (na średnim ogniu ,jeśli chcemy żeby dżem
był gęstszy to dłużej) ,co jakiś czas mieszając. Przekładamy do
słoiczków ,dobrze zakręcamy i na ściereczkę układamy do góry dnem na
około 40 min.
uwielbiam takie domowe dżemy :) Sama co prawda nie robie ale mama robi wiec mi uzupełnia zapasy, Super apetyczne zdjęcie
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Pozdrawiam ciepło :)
UsuńPyszny dżemik :) Taki jak lubię :)
OdpowiedzUsuń:D no właśnie ja też i nie wiem czy do zimy wytrwa :)))
OdpowiedzUsuń