piątek, 27 czerwca 2014

Dżem truskawkowy

Warto robić przetwory na zimę. Są o wiele bardziej smaczne i zdrowsze od tych sklepowych ,a zrobienie ich wcale nie zajmuje dużo czasu. Najlepiej robić je partiami ,tak po 2 kg. Przepis podaję na 1 kg owoców.













 

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 1/2 kg cukru
  • sok z 2 cytryn

    Przygotowanie

    Truskawki myjemy ,usuwamy szypułki (duże truskawki kroimy na pół) ,wrzucamy do garnka ,zasypujemy cukrem ,dolewamy sok z cytryn i dokładnie mieszamy ,odstawiamy. Po 2-3 godzinach truskawki gotujemy około godziny od zagotowania (na średnim ogniu ,jeśli chcemy żeby dżem był gęstszy to dłużej) ,co jakiś czas mieszając. Przekładamy do słoiczków ,dobrze zakręcamy i na ściereczkę układamy do góry dnem na około 40 min.

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie domowe dżemy :) Sama co prawda nie robie ale mama robi wiec mi uzupełnia zapasy, Super apetyczne zdjęcie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny dżemik :) Taki jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. :D no właśnie ja też i nie wiem czy do zimy wytrwa :)))

    OdpowiedzUsuń