Zupa ze szpinaku
Lekka i pożywna.
Składniki
- opakowanie świeżego szpinaku
- 4 kostki szpinakowego brykietu
- 4 łodygi selera naciowego
- mały seler
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 ziemniaki
- cebula
- por
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- oliwa do smażenia
- 150 g wędzonego boczku
Przygotowanie
Marchew ,pietruszkę ,seler obieramy ,płuczemy i ścieramy na tarce
o grubych oczkach. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Warzywa
dodajemy do gorącego bulionu warzywnego ,dodajemy liście laurowe i ziele
angielskie.
Ziemniaki obieramy ,myjemy i kroimy w grube plastry. Smażymy na oliwie
,po czym osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu ,dodajemy
do zupy. Gotujemy dalej.
W tym czasie ,cebulę obieramy ,kroimy w piórka ,szklimy na niewielkiej
ilości tłuszczu i dodajemy do zupy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy
na suchej patelni ,również wrzucamy do zupy ,razem ze szpinakowym
brykietem i porem pokrojonym w krążki.
Szpinak płuczemy ,osączamy ,kroimy na większe kawałki i razem z
posiekanym czosnkiem smażymy na łyżce masła. Dodajemy do bulionu i
zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz