sobota, 3 maja 2014

Zupa ze szpinaku

Lekka i pożywna.


















Składniki

  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 4 kostki szpinakowego brykietu
  • 4 łodygi selera naciowego
  • mały seler
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • por
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • oliwa do smażenia
  • 150 g wędzonego boczku

    Przygotowanie

      Marchew ,pietruszkę ,seler obieramy ,płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Warzywa dodajemy do gorącego bulionu warzywnego ,dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
    Ziemniaki obieramy ,myjemy i kroimy w grube plastry. Smażymy na oliwie ,po czym osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu ,dodajemy do zupy. Gotujemy dalej.
    W tym czasie ,cebulę obieramy ,kroimy w piórka ,szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu i dodajemy do zupy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni ,również wrzucamy do zupy ,razem ze szpinakowym brykietem i porem pokrojonym w krążki.
    Szpinak płuczemy ,osączamy ,kroimy na większe kawałki i razem z posiekanym czosnkiem smażymy na łyżce masła. Dodajemy do bulionu i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz