piątek, 2 maja 2014

Sałatka z boczniakami

Moja wariacja z zieleniną i boczniakami ,które uwielbiam.
















Składniki

  • Mieszanka sałat (frisee ,radicchio ,escarola +roszponka)
  • 250 g boczniaków
  • 1/2 l mleka
  • 150 g sera żółtego (ulubionego)
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • 250 g pomidorków śliwkowych
  • czerwona cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • po garści sezamu i pestek z dyni
  • sól ,pieprz
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy

    Przygotowanie

    Boczniaki myjemy ,osuszamy ,dzielimy na mniejsze kawałki i moczymy min. 2 godziny w mleku z solą i pieprzem. Następnie osączamy i panierujemy ,mąką ,rozbełtane jajko ,bułka tarta i smażymy na złoto. Studzimy.

    Sałaty płuczemy ,osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki dzielimy na ćwiartki. Mieszamy z sałatą ,pokrojoną w piórka czerwoną cebulą. Dodajemy oliwę z oliwek ,sól ,pieprz i mieszamy dokładnie.

    Na suchej patelni prażymy sezam i pestki z dyni. Studzimy i dodajemy do sałaty razem z boczniakami ,pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami i startym żółtym serem. Dokładnie mieszamy.

    Podajemy zaraz po przygotowaniu sałatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz