Moja wariacja z zieleniną i boczniakami ,które uwielbiam.
Składniki
- Mieszanka sałat (frisee ,radicchio ,escarola +roszponka)
- 250 g boczniaków
- 1/2 l mleka
- 150 g sera żółtego (ulubionego)
- jajko
- mąka
- bułka tarta
- 250 g pomidorków śliwkowych
- czerwona cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- po garści sezamu i pestek z dyni
- sól ,pieprz
- kilka suszonych pomidorów z zalewy
Przygotowanie
Boczniaki myjemy ,osuszamy ,dzielimy na mniejsze kawałki i moczymy min. 2
godziny w mleku z solą i pieprzem. Następnie osączamy i panierujemy
,mąką ,rozbełtane jajko ,bułka tarta i smażymy na złoto. Studzimy.
Sałaty płuczemy ,osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki
dzielimy na ćwiartki. Mieszamy z sałatą ,pokrojoną w piórka czerwoną
cebulą. Dodajemy oliwę z oliwek ,sól ,pieprz i mieszamy dokładnie.
Na suchej patelni prażymy sezam i pestki z dyni. Studzimy i dodajemy do
sałaty razem z boczniakami ,pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami i
startym żółtym serem. Dokładnie mieszamy.
Podajemy zaraz po przygotowaniu sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz