Świetny dodatek do ziemniaków ,kasz czy makaronu. Zamiast cebuli użyć można pora.
Składniki
- 300 g pieczarek
- 2 cebule (opcjonalnie duży por)
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- szklanka bulionu warzywnego
- 3 łyżki mąki
- ostra mielona papryka
- gałka muszkatołowa
- po łyżeczce suszonego tymianku i lubczyku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól ,pieprz
Przygotowanie
W rondlu rozgrzewamy masło. Wrzucamy oczyszczone i pokrojone w
ćwiartki pieczarki ,smażymy kilka minut ciągle mieszając. Następnie
dodajemy pokrojone w piórka cebule ,smażymy do zeszklenia cebuli. Całość
oprószamy mąką ,wlewamy bulion, lubczyk i tymianek. Dusimy pod
przykryciem około 10 min. Zabielamy śmietaną ,doprawiamy solą ,pieprzem
,gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i
mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz