niedziela, 11 maja 2014

Pieczarki duszone z cebulą

Świetny dodatek do ziemniaków ,kasz czy makaronu. Zamiast cebuli użyć można pora.















Składniki

  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule (opcjonalnie duży por)
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki mąki
  • ostra mielona papryka
  • gałka muszkatołowa
  • po łyżeczce suszonego tymianku i lubczyku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    W rondlu rozgrzewamy masło. Wrzucamy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki ,smażymy kilka minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w piórka cebule ,smażymy do zeszklenia cebuli. Całość oprószamy mąką ,wlewamy bulion, lubczyk i tymianek. Dusimy pod przykryciem około 10 min. Zabielamy śmietaną ,doprawiamy solą ,pieprzem ,gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz