Smaczna przystawka ,nie tylko od święta
Składniki
- 150 g serka kremowego ( u mnie Turek )
- 100 g masła
- 200 g mąki
- 2 łyżki startego parmezanu
- marchew średniej wielkości
- 2 dymki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g białej kiełbasy
- kilka wędzonych śliwek
- sól ,pieprz
- żółtko
Przygotowanie
Z serka , masła i parmezanu zagniotłem ciasto . Owinąłem folią i wstawiłem do lodówki na 30 minut.
Marchewkę obrałem , starłem na drobnych oczkach , dymkę drobno posiekałem.
Na patelni rozgrzałem oliwę , dodałem warzywa i smażyłem na małym ogniu.
Kiełbaski obrałem ze skórki , rozdrobniłem , śliwki pokroiłem drobno ,
dodałem wszystko do warzyw i dalej smażyłem . Przyprawiłem solą i
pieprzem.
Ciasto odwinąłem z folii i cienko rozwałkowałem , podsypując mąką .
Wyciąłem z ciasta kółka ok. 10 cm , nałożyłem farsz i zlepiłem brzegi . Pierogi ułożyłem na blasze wyłożonej pergaminem .
Wysmarowałem rozmąconym żółtkiem . Piekłem ok. 25 min. w temperaturze 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz