środa, 16 kwietnia 2014

Serowe pierożki z białą kiełbasą

Smaczna przystawka ,nie tylko od święta
















Składniki

  • 150 g serka kremowego ( u mnie Turek )
  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • marchew średniej wielkości
  • 2 dymki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g białej kiełbasy
  • kilka wędzonych śliwek
  • sól ,pieprz
  • żółtko

    Przygotowanie

      Z serka , masła i parmezanu zagniotłem ciasto . Owinąłem folią i wstawiłem do lodówki na 30 minut.
    Marchewkę obrałem , starłem na drobnych oczkach , dymkę drobno posiekałem.
    Na patelni rozgrzałem oliwę , dodałem warzywa i smażyłem na małym ogniu.
    Kiełbaski obrałem ze skórki , rozdrobniłem , śliwki pokroiłem drobno , dodałem wszystko do warzyw i dalej smażyłem . Przyprawiłem solą i pieprzem.
    Ciasto odwinąłem z folii i cienko rozwałkowałem , podsypując mąką .
    Wyciąłem z ciasta kółka ok. 10 cm , nałożyłem farsz i zlepiłem brzegi . Pierogi ułożyłem na blasze wyłożonej pergaminem .
    Wysmarowałem rozmąconym żółtkiem . Piekłem ok. 25 min. w temperaturze 200 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz