środa, 16 kwietnia 2014

Barszcz biały

Najczęściej przygotowujemy na święta ,ale smakuje o każdej porze roku.















Składniki

  • 400 g kiełbasy białej
  • pętko kiełbasy wędzonej (u mnie polska)
  • 4 ząbki czosnku
  • marchew
  • 4 duże ziemniaki
  • 100 ml śmietany
  • łyżka mąki
  • 500 ml zakwasu barszczu białego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 l bulionu warzywnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Kiełbasy ,pokrojoną w krążki marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę zalałem bulionem warzywnym ,ugotowałem i wyjąłem. Do wywaru dodałem przyprawy ,czosnek pokrojony w plasterki i zakwas. Lekko podgotowałem.
    Śmietanę i mąkę połączyłem ,dolałem trochę wywaru ,wymieszałem i całość dolałem do zupy. Zagotowałem ,ciągle mieszając. Do smaku doprawiłem solą ,pieprzem i sokiem z cytryny.
    Podałem z jajkami ugotowanymi na twardo i kiełbasami pokrojonymi w plasterki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz