Najczęściej przygotowujemy na święta ,ale smakuje o każdej porze roku.
Składniki
- 400 g kiełbasy białej
- pętko kiełbasy wędzonej (u mnie polska)
- 4 ząbki czosnku
- marchew
- 4 duże ziemniaki
- 100 ml śmietany
- łyżka mąki
- 500 ml zakwasu barszczu białego
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 liście laurowe
- 2 łyżki majeranku
- 2 l bulionu warzywnego
- sok z 1/2 cytryny
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Kiełbasy ,pokrojoną w krążki marchew i ziemniaki pokrojone w
kostkę zalałem bulionem warzywnym ,ugotowałem i wyjąłem. Do wywaru
dodałem przyprawy ,czosnek pokrojony w plasterki i zakwas. Lekko
podgotowałem.
Śmietanę i mąkę połączyłem ,dolałem trochę wywaru ,wymieszałem i całość
dolałem do zupy. Zagotowałem ,ciągle mieszając. Do smaku doprawiłem solą
,pieprzem i sokiem z cytryny.
Podałem z jajkami ugotowanymi na twardo i kiełbasami pokrojonymi w plasterki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz