niedziela, 13 kwietnia 2014

Pstrąg smażony z migdałami

Pstrąg w migdałach to świetne urozmaicenie dla tej klasycznej ryby.
















Składniki

  • 2 świeże wypatroszone pstrągi (200-250 g każdy)
  • sok z cytryny
  • mąka
  • 2 jajka
  • 200 g migdałów (całych)
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Pstrągi umyłem ,osuszyłem papierowym ręcznikiem. Pokroiłem na kawałki ,oprószyłem solą ,pieprzem i skropiłem sokiem z cytryny. Na 30 min umieściłem w lodówce.
    Następnie obtoczyłem w mące ,potem w rozbełtanych jajkach ,a na koniec w posiekanych migdałach. Smażyłem na rozgrzanym oleju 5 min z każdej strony. Osączyłem z nadmiaru oliwy na ręczniku papierowym i dosmażyłem na maśle ,rozgrzanym na patelni.
    Podałem z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz