poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Ćwikła







Ćwikłę podaję w osobnej miseczce jako dodatek do domowych wędlin.















 

 

 

 

 

Składniki

  • 800 g buraków
  • 80 g świeżego startego chrzanu
  • 6 łyżek białego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól ,cukier

    Przygotowanie

      Buraki wyszorowałem ,owinąłem w folię aluminiową i piekłem 2 godziny w temperaturze 200°C. Kiedy wystygły ,obrałem i starłem na tarce o małych oczkach. Dodałem chrzan i dokładnie wymieszałem.
    Do octu dodałem 3 łyżki wody ,kminek ,zagotowałem i zdjąłem z ognia. Dodałem do buraków ,dokładnie wymieszałem. Do smaku doprawiłem solą i cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz