Mega migdałowa babka drożdżowa.
Składniki
- 500 g mąki
- szklanka mleka
- 40 g drożdży
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 2 białka
- 80 g masła
- olejek migdałowy
- 50 g rodzynek
- 20 g pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g migdałów
- 25 ml spirytusu
- 1,2 g szafranu
- sól
- Dodatkowo:
- masło i mąka do formy
Przygotowanie
Drożdże roztarłem z łyżką cukru ,dodałem 150 g mąki ,szczyptę
soli ,zalałem ciepłym mlekiem ,dokładnie wymieszałem i odstawiłem do
wyrośnięcia.
Szafran zalałem spirytusem ,odstawiłem na godzinę ,przecedziłem. Migdały
sparzyłem ,obrałem i drobno posiekałem. Rodzynki zalałem ciepłą wodą
,osączyłem.
Żółtka utarłem z cukrem. Masło roztopiłem i ostudziłem. Kiedy rozczyn
podwoił swoją objętość ,dodałem utarte żółtka i dokładnie wyrobiłem
ciasto. Białka ze szczyptą soli ubiłem na sztywną pianę.
Do ciasta dodałem resztę mąki ,masło ,rodzynki ,migdały ,skórkę
pomarańczową ,olejek migdałowy ,szafran ze spirytusem ,pianę. Wyrabiałem
do czasu ,kiedy ciasto zaczęło odchodzić od ręki. Formę wysmarowałem
masłem i oprószyłem mąką. Napełniłem ciastem do 2/3 wysokości formy
,odstawiłem na 30 min. do wyrośnięcia.
Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C ,piekłem
przez 10 min. Następnie zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C i
piekłem 45 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz