poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Babka drożdżowa z migdałami

Mega migdałowa babka drożdżowa.


















Składniki

  • 500 g mąki
  • szklanka mleka
  • 40 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 80 g masła
  • olejek migdałowy
  • 50 g rodzynek
  • 20 g pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g migdałów
  • 25 ml spirytusu
  • 1,2 g szafranu
  • sól
  • Dodatkowo:
  • masło i mąka do formy

    Przygotowanie

      Drożdże roztarłem z łyżką cukru ,dodałem 150 g mąki ,szczyptę soli ,zalałem ciepłym mlekiem ,dokładnie wymieszałem i odstawiłem do wyrośnięcia.
    Szafran zalałem spirytusem ,odstawiłem na godzinę ,przecedziłem. Migdały sparzyłem ,obrałem i drobno posiekałem. Rodzynki zalałem ciepłą wodą ,osączyłem.
    Żółtka utarłem z cukrem. Masło roztopiłem i ostudziłem. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość ,dodałem utarte żółtka i dokładnie wyrobiłem ciasto. Białka ze szczyptą soli ubiłem na sztywną pianę.
    Do ciasta dodałem resztę mąki ,masło ,rodzynki ,migdały ,skórkę pomarańczową ,olejek migdałowy ,szafran ze spirytusem ,pianę. Wyrabiałem do czasu ,kiedy ciasto zaczęło odchodzić od ręki. Formę wysmarowałem masłem i oprószyłem mąką. Napełniłem ciastem do 2/3 wysokości formy ,odstawiłem na 30 min. do wyrośnięcia.
    Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C ,piekłem przez 10 min. Następnie zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C i piekłem 45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz