Dodatek do mięs i makaronów. Przepis na 2 słoiki 200 ml
Składniki
- 1/2 kg pomidorków czereśniowych
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- Kawałek imbiru
- 1 laska cynamonu
- 1/2 kg cukru
- 100 ml wermutu ziołowego
- 1 łyżeczka pokruszonej ostrej papryki
- Sól
Przygotowanie
Pomarańczę umyć ,pokroić w plasterki. Włożyć do rondla. Dodać sok
wyciśnięty z cytryny i otartą skórkę. Wsypać cukier. Dodać starty na
tarce imbir ,laskę cynamonu i ostrą paprykę. Gotować na wolnym ogniu 15
min.
Pomidorki umyć ,rozciąć na połówki. Usunąć pestki. Pomidorki włożyć do
syropu z pomarańczami ,zalać winem ,doprawić solą ( ½ łyżeczki).
Doprowadzić do wrzenia ,zmniejszyć płomień i dalej gotować 3 min.
Zestawić z ognia ,ostudzić. Powtórzyć zagotowywanie i studzenie
dwukrotnie. Usunąć cynamon. Chutney przełożyć do słoiczków ,pasteryzować
10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz