czwartek, 17 kwietnia 2014

Chutney pomidorowy

Dodatek do mięs i makaronów. Przepis na 2 słoiki 200 ml

















Składniki

  • 1/2 kg pomidorków czereśniowych
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • Kawałek imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • 1/2 kg cukru
  • 100 ml wermutu ziołowego
  • 1 łyżeczka pokruszonej ostrej papryki
  • Sól

    Przygotowanie

      Pomarańczę umyć ,pokroić w plasterki. Włożyć do rondla. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i otartą skórkę. Wsypać cukier. Dodać starty na tarce imbir ,laskę cynamonu i ostrą paprykę. Gotować na wolnym ogniu 15 min.
    Pomidorki umyć ,rozciąć na połówki. Usunąć pestki. Pomidorki włożyć do syropu z pomarańczami ,zalać winem ,doprawić solą ( ½ łyżeczki). Doprowadzić do wrzenia ,zmniejszyć płomień i dalej gotować 3 min. Zestawić z ognia ,ostudzić. Powtórzyć zagotowywanie i studzenie dwukrotnie. Usunąć cynamon. Chutney przełożyć do słoiczków ,pasteryzować 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz