sobota, 15 marca 2014

Zupa z wędzonym kurczakiem

















Składniki

  • 400 g wędzonego kurczaka (bez skóry)
  • 300 g białej rzodkwi
  • 100 g pora (biała część)
  • 100 g pieczarek
  • 100 g groszku konserwowego
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka koperku
  • imbir
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Mięso kurczaka (u mnie udka) pokroiłem w paski. Rzodkiew obrałem , umyłem i pokroiłem na zapałkę. Por przekroiłem wzdłuż na pół , umyłem i pokroiłem w cienkie półpierścienie.
    Pieczarki oczyściłem , opłukałem i pokroiłem w małą kostkę. W dużym rondlu stopiłem masło , wrzuciłem por , chwilę go smażyłem , potem wymieszałem z pieczarkami i smażyłem razem około 2 minuty. Po tym czasie zalałem wrzącym bulionem , dodałem najpierw rzodkiew (gotowałem na małym ogniu ok.10 min.) , potem mięso kurczaka i groszek
    (gotowałem ok. 7 minut).
    Zupę przyprawiłem sosem sojowym , imbirem , solą i pieprzem. Zdjąłem z ognia i wsypałem koperek. Podałem z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz