Zupa z wędzonym kurczakiem
Składniki
- 400 g wędzonego kurczaka (bez skóry)
- 300 g białej rzodkwi
- 100 g pora (biała część)
- 100 g pieczarek
- 100 g groszku konserwowego
- 2 łyżki masła
- 1,5 l bulionu drobiowego
- łyżka sosu sojowego
- łyżka koperku
- imbir
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Mięso kurczaka (u mnie udka) pokroiłem w paski. Rzodkiew obrałem ,
umyłem i pokroiłem na zapałkę. Por przekroiłem wzdłuż na pół , umyłem i
pokroiłem w cienkie półpierścienie.
Pieczarki oczyściłem , opłukałem i pokroiłem w małą kostkę. W dużym
rondlu stopiłem masło , wrzuciłem por , chwilę go smażyłem , potem
wymieszałem z pieczarkami i smażyłem razem około 2 minuty. Po tym czasie
zalałem wrzącym bulionem , dodałem najpierw rzodkiew (gotowałem na
małym ogniu ok.10 min.) , potem mięso kurczaka i groszek
(gotowałem ok. 7 minut).
Zupę przyprawiłem sosem sojowym , imbirem , solą i pieprzem. Zdjąłem z ognia i wsypałem koperek. Podałem z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz