Tort jabłkowo-budyniowy
Składniki
- Ciasto:
- 125 g margaryny Kasia
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 50 ml soku jabłkowego
- 200 g mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa:
- 500 g jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki amaretto
- 150 ml soku jabłkowego
- 40 g cukru
- 6 łyżeczek żelatyny
- galaretka pomarańczowa
- 600 g śmietanki 36%
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 125 ml mleka
Przygotowanie
Margarynę utarłem na puszystą masę. Dodałem cukier ,jajka ,sok
jabłkowy i dokładnie wymieszałem.
- Mąkę wymieszałem z proszkiem do
pieczenia ,przesiałem do masy i dokładnie połączyłem. Ciasto włożyłem do
natłuszczonej tortownicy (26 cm) i piekłem 30 min. w temperaturze 180
stopni C. Ostudziłem i przekroiłem na dwa kawałki ,jeden zostawiłem w
tortownicy.
Jabłka pokroiłem w kostkę ,wymieszałem z cynamonem i amaretto. Galaretkę
rozpuściłem w gorącej wodzie (mniejsza ilość niż na opakowaniu).
Dodałem jabłka. Wstawiłem do lodówki aby lekko stężała.
Sok podgrzałem z 30 g cukru i rozpuściłem w nim żelatynę. Śmietankę ubiłem z cukrem waniliowym i dodałem do tężejącej masy.
Masę jabłkową rozłożyłem na placku w tortownicy ,zostawiłem 2 cm brzeg.
Na wierzch rozprowadziłem masę śmietanową i przykryłem drugim plackiem.
Wstawiłem do lodówki na kilka godzin.
Budyń wymieszałem z 10 g cukru i 2 łyżkami mleka. Resztę mleka
zagotowałem ,wlałem budyń i dokładnie wymieszałem. Doprowadziłem do
wrzenia. Zdjąłem z ognia i lekko ostudziłem. Masę rozprowadziłem na
torcie i udekorowałem śliwkami i wiórkami czekoladowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz