niedziela, 16 marca 2014

Tort jabłkowo-budyniowy

















Składniki

  • Ciasto:
  • 125 g margaryny Kasia
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 50 ml soku jabłkowego
  • 200 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 500 g jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki amaretto
  • 150 ml soku jabłkowego
  • 40 g cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • galaretka pomarańczowa
  • 600 g śmietanki 36%
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 125 ml mleka

    Przygotowanie

    Margarynę utarłem na puszystą masę. Dodałem cukier ,jajka ,sok jabłkowy i dokładnie wymieszałem. 
  • Mąkę wymieszałem z proszkiem do pieczenia ,przesiałem do masy i dokładnie połączyłem. Ciasto włożyłem do natłuszczonej tortownicy (26 cm) i piekłem 30 min. w temperaturze 180 stopni C. Ostudziłem i przekroiłem na dwa kawałki ,jeden zostawiłem w tortownicy.

    Jabłka pokroiłem w kostkę ,wymieszałem z cynamonem i amaretto. Galaretkę rozpuściłem w gorącej wodzie (mniejsza ilość niż na opakowaniu). Dodałem jabłka. Wstawiłem do lodówki aby lekko stężała.

    Sok podgrzałem z 30 g cukru i rozpuściłem w nim żelatynę. Śmietankę ubiłem z cukrem waniliowym i dodałem do tężejącej masy.

    Masę jabłkową rozłożyłem na placku w tortownicy ,zostawiłem 2 cm brzeg. Na wierzch rozprowadziłem masę śmietanową i przykryłem drugim plackiem. Wstawiłem do lodówki na kilka godzin.

    Budyń wymieszałem z 10 g cukru i 2 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotowałem ,wlałem budyń i dokładnie wymieszałem. Doprowadziłem do wrzenia. Zdjąłem z ognia i lekko ostudziłem. Masę rozprowadziłem na torcie i udekorowałem śliwkami i wiórkami czekoladowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz