Azjatycka sałatka drobiowa
Składniki
- 600 g filetów z piersi indyka
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 cebule dymki
- 2 cm świeżego imbiru
- łyżka sosu sojowego
- sok z 1 limonki
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz
- szczypta przyprawy chińskiej
- ogórek sałatkowy
Przygotowanie
Filety opłukałem ,osuszyłem i pokroiłem w kostkę. Na patelni
rozgrzałem 2 łyżki oleju sezamowego ,dodałem mięso ,smażyłem ok. 5 min.
Dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdjąłem patelnię z ognia i
odstawiłem do ostygnięcia.
Dymkę oczyściłem ,przekroiłem w poprzek i na połowę. Połówki z cebulką
ponacinałem od góry i włożyłem do zimnej wody ,do momentu kiedy
ponacinane fragmenty nie zaczęły się wywijać. Połówki ze szczypiorkiem
pokroiłem wzdłuż na cienkie pasma i włożyłem je do zimnej wody na 5 min.
Świeży imbir obrałem i drobno posiekałem , a potem wymieszałem w dużej
misce z sosem sojowym , sokiem z limonki (może być z cytryny), resztą
oleju sezamowego i jogurtem.
Przyprawiłem obficie pieprzem i przyprawą chińską , po czym dodałem
mięso oraz cebulki i szczypior z dymki , wymieszałem i pozostawiłem na
około 15 minut.
Ogórek umyłem , pokroiłem w talarki i ułożyłem dachówkowato na talerzu , po czym nałożyłem sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz