niedziela, 16 marca 2014

Azjatycka sałatka drobiowa


















Składniki

  • 600 g filetów z piersi indyka
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cebule dymki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • łyżka sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • szczypta przyprawy chińskiej
  • ogórek sałatkowy

    Przygotowanie

      Filety opłukałem ,osuszyłem i pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oleju sezamowego ,dodałem mięso ,smażyłem ok. 5 min. Dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdjąłem patelnię z ognia i odstawiłem do ostygnięcia.
    Dymkę oczyściłem ,przekroiłem w poprzek i na połowę. Połówki z cebulką ponacinałem od góry i włożyłem do zimnej wody ,do momentu kiedy ponacinane fragmenty nie zaczęły się wywijać. Połówki ze szczypiorkiem pokroiłem wzdłuż na cienkie pasma i włożyłem je do zimnej wody na 5 min.
    Świeży imbir obrałem i drobno posiekałem , a potem wymieszałem w dużej misce z sosem sojowym , sokiem z limonki (może być z cytryny), resztą oleju sezamowego i jogurtem.
    Przyprawiłem obficie pieprzem i przyprawą chińską , po czym dodałem mięso oraz cebulki i szczypior z dymki , wymieszałem i pozostawiłem na około 15 minut.
    Ogórek umyłem , pokroiłem w talarki i ułożyłem dachówkowato na talerzu , po czym nałożyłem sałatkę.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza