piątek, 14 marca 2014

Parzybroda


















Składniki

  • 800 g młodej kapusty
  • 600 g ziemniaków
  • 200 g surowego boczku
  • cebula
  • łyżka mąki
  • łyżeczka majeranku
  • liść laurowy
  • cukier
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Boczek pokroiłem w kostkę ,wytopiłem. Odstawiłem. Kapustę pokroiłem w kostkę ,zalałem 150 ml wody ,posoliłem i lekko oprószyłem cukrem.
    Dodałem połowę boczku ,majeranek ,gotowałem bez przykrycia 20 min.

    Następnie dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotowałem kilka minut.

    Na pozostałym boczku zeszkliłem posiekaną cebulę ,ciągle mieszając dodałem mąkę. ,lekko zrumieniłem ,wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody i zagotowałem.

    Zasmażkę wlałem do całości. Zagotowałem.


     Podałem z grillowanymi kiełbaskami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz