Parzybroda
Składniki
- 800 g młodej kapusty
- 600 g ziemniaków
- 200 g surowego boczku
- cebula
- łyżka mąki
- łyżeczka majeranku
- liść laurowy
- cukier
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Boczek pokroiłem w kostkę ,wytopiłem. Odstawiłem. Kapustę
pokroiłem w kostkę ,zalałem 150 ml wody ,posoliłem i lekko oprószyłem
cukrem.
Dodałem połowę boczku ,majeranek ,gotowałem bez przykrycia 20 min.
Następnie dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotowałem kilka minut.
Na pozostałym boczku zeszkliłem posiekaną cebulę ,ciągle mieszając
dodałem mąkę. ,lekko zrumieniłem ,wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody i
zagotowałem.
Zasmażkę wlałem do całości. Zagotowałem.
Podałem z grillowanymi kiełbaskami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz