Zupa ogórkowa z mielonym
Składniki
- łyżka klarowanego masła
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g mieszanego mielonego mięsa
- sól ,pieprz
- słodka papryka
- mielony kminek
- 1,5 l bulionu drobiowego
- liść laurowy
- ziarenko ziela angielskiego
- 4 ziemniaki
- 2 małe marchewki
- kawałek selera
- 3 duże ogórki kiszone
- 1/2 szklanki soku z ogórków
- 100 ml kremówki i kwaśnej śmietany
- kilka gałązek koperku i natki pietruszki
Przygotowanie
W garnku rozgrzałem masło ,wrzuciłem posiekaną cebulę i czosnek
,zeszkliłem. Dodałem mięso mielone ,oprószyłem solą ,pieprzem ,papryką i
kminkiem ,smażyłem do momentu ,kiedy mięso stało się sypkie. Zalałem
gorącym bulionem ,dodałem listek laurowy i ziele ,zagotowałem. Do
wrzącego bulionu dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i pocięte w słupki
marchewki i seler. Kiedy warzywa zrobiły się prawie miękkie ,dodałem
starte na grubych oczkach ogórki i dolałem sok do nich ,wymieszałem i
gotowałem 20 min. Do śmietan dodałem trochę gorącej zupy ,rozrobiłem i
wlałem do całości. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem
posypałem posiekaną natką i koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz