sobota, 1 marca 2014

Zupa ogórkowa z mielonym

















Składniki

  • łyżka klarowanego masła
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g mieszanego mielonego mięsa
  • sól ,pieprz
  • słodka papryka
  • mielony kminek
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • liść laurowy
  • ziarenko ziela angielskiego
  • 4 ziemniaki
  • 2 małe marchewki
  • kawałek selera
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 1/2 szklanki soku z ogórków
  • 100 ml kremówki i kwaśnej śmietany
  • kilka gałązek koperku i natki pietruszki

    Przygotowanie

    W garnku rozgrzałem masło ,wrzuciłem posiekaną cebulę i czosnek ,zeszkliłem. Dodałem mięso mielone ,oprószyłem solą ,pieprzem ,papryką i kminkiem ,smażyłem do momentu ,kiedy mięso stało się sypkie. Zalałem gorącym bulionem ,dodałem listek laurowy i ziele ,zagotowałem. Do wrzącego bulionu dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i pocięte w słupki marchewki i seler. Kiedy warzywa zrobiły się prawie miękkie ,dodałem starte na grubych oczkach ogórki i dolałem sok do nich ,wymieszałem i gotowałem 20 min. Do śmietan dodałem trochę gorącej zupy ,rozrobiłem i wlałem do całości. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypałem posiekaną natką i koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz