Gulasz wołowy z warzywami
Składniki
- 400 g wołowiny (u mnie ligawa)
- 3 młode marchewki
- 7 średnich pieczarek
- 2 cebule
- 100 g mrożonego groszku
- kawałek selera
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- łodyga selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- łyżka masła klarowanego
- łyżka oliwy z oliwek
- czubryca
- majeranek
- sól ,pieprz
- łyżka śmietany 12%
- 2 łyżki mąki
- kawałek pora (biała część)
- 300 ml bulionu wołowego
Przygotowanie
W garnku rozgrzałem masło i oliwę ,dodałem pokrojone w talarki
marchewki ,pora ,seler (w kostkę) podsmażyłem. Mięso pokroiłem w dużą
kostkę wrzuciłem do garnka i smażyłem dalej. Cebule i czosnek pokroiłem w
talarki ,dodałem do mięsa razem z selerem naciowym (plasterki) i
pieczarkami pokrojonymi na ćwiartki,smażyłem do zeszklenia cebuli.
Następnie całość zalałem bulionem wołowym ,dodałem przyprawy (po łyżce
majeranku i czubrycy) ,groszek ,oprószyłem solą i pieprzem. Dusiłem pod
przykryciem do miękkości mięsa i warzyw. Śmietanę i mąkę wymieszałem
razem z odrobiną sosu i dodałem do całości. Zagotowałem ,doprawiłem do
smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz