niedziela, 2 marca 2014

Gulasz wołowy z warzywami


















Składniki

  • 400 g wołowiny (u mnie ligawa)
  • 3 młode marchewki
  • 7 średnich pieczarek
  • 2 cebule
  • 100 g mrożonego groszku
  • kawałek selera
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łodyga selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • czubryca
  • majeranek
  • sól ,pieprz
  • łyżka śmietany 12%
  • 2 łyżki mąki
  • kawałek pora (biała część)
  • 300 ml bulionu wołowego

    Przygotowanie

    W garnku rozgrzałem masło i oliwę ,dodałem pokrojone w talarki marchewki ,pora ,seler (w kostkę) podsmażyłem. Mięso pokroiłem w dużą kostkę wrzuciłem do garnka i smażyłem dalej. Cebule i czosnek pokroiłem w talarki ,dodałem do mięsa razem z selerem naciowym (plasterki) i pieczarkami pokrojonymi na ćwiartki,smażyłem do zeszklenia cebuli. Następnie całość zalałem bulionem wołowym ,dodałem przyprawy (po łyżce majeranku i czubrycy) ,groszek ,oprószyłem solą i pieprzem. Dusiłem pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw. Śmietanę i mąkę wymieszałem razem z odrobiną sosu i dodałem do całości. Zagotowałem ,doprawiłem do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz