Kotlety mielone z cukinią w kaparowym sosie
Składniki
- 400 g mięsa mielonego z szynki
- cukinia (100-150 g)
- 1 jajko i 3 żółtka
- bułka tarta
- sól ,pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- kajzerka
- mleko
- 300 ml bulionu warzywnego
- 60 g kaparów
- łyżka mąki
- łyżka masła
- 1/2 cytryny
- cukier
Przygotowanie
Mięso wymieszałem z przyprawami ,jajkiem i żółtkiem. Kajzerkę
namoczyłem w mleku ,lekko odcisnąłem ,dokładnie wymieszałem z mięsem
mielonym. Cukinię starłem na dużych oczkach ,odcisnąłem (by pozbyć się
nadmiaru wody). Dodałem do mięsa ,wymieszałem. Zagęściłem bułką tartą
,doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Uformowałem kotlety. Smażyłem na
rozgrzanym oleju z obu stron.
Sos:
Mąkę z masłem przesmażyłem ,powoli wlałem bulion ciągle mieszając.
Dodałem posiekane kapary ,otartą skórkę z cytryny i sok. Doprawiłem do
smaku cukrem. Zdjąłem z ognia i zaprawiłem żółtkami.
Wyglądają bardzo zachęcająco. Mniam. :)
OdpowiedzUsuń