piątek, 28 lutego 2014

Kotlety mielone z cukinią w kaparowym sosie

















Składniki

  • 400 g mięsa mielonego z szynki
  • cukinia (100-150 g)
  • 1 jajko i 3 żółtka
  • bułka tarta
  • sól ,pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • kajzerka
  • mleko
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 60 g kaparów
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • 1/2 cytryny
  • cukier

    Przygotowanie

    Mięso wymieszałem z przyprawami ,jajkiem i żółtkiem. Kajzerkę namoczyłem w mleku ,lekko odcisnąłem ,dokładnie wymieszałem z mięsem mielonym. Cukinię starłem na dużych oczkach ,odcisnąłem (by pozbyć się nadmiaru wody). Dodałem do mięsa ,wymieszałem. Zagęściłem bułką tartą ,doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Uformowałem kotlety. Smażyłem na rozgrzanym oleju z obu stron.

    Sos:
    Mąkę z masłem przesmażyłem ,powoli wlałem bulion ciągle mieszając. Dodałem posiekane kapary ,otartą skórkę z cytryny i sok. Doprawiłem do smaku cukrem. Zdjąłem z ognia i zaprawiłem żółtkami.

1 komentarz: