wtorek, 18 marca 2014

Udka duszone z papryką

















Składniki

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 żółte papryki
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 800 g udek z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • puszka pomidorów
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Cebule oraz czosnek obrałem i pokroiłem w drobną kostkę. Papryki umyłem ,przekroiłem na pół ,usunąłem gniazda nasienne. Miąższ pokroiłem w paski. Rozmaryn umyłem ,osuszyłem i drobno posiekałem.
    Udka umyłem ,osuszyłem papierowym ręcznikiem. Oprószyłem dużą ilością soli i pieprzu.
    W brytfance rozgrzałem oliwę i na dużym ogniu podsmażyłem udka. Wsypałem cebulę i czosnek ,chwilę smażyłem. Dodałem pomidory razem z zalewą ,paprykę i rozmaryn. Wymieszałem. Przykryłem i piekłem 40 min w temperaturze 200 stopni C. Ponownie doprawiłem. Podałem z chrupiącym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz