Francuska zupa z kurczaka
Składniki
- łyżka oliwy z oliwek
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 średniej wielkości papryki (czerwona i zielona)
- 2 średniej wielkości cukinie
- łyżeczka majeranku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 200 g ugotowanego makaronu pappardelle
- 500 g filetów z kurczaka
- sól ,pieprz
Przygotowanie
W garnku rozgrzałem oliwę ,zeszkliłem na niej cebulę. Dodałem pokrojony w plasterki czosnek ,smażyłem minutę.
Papryki pokroiłem w kostkę ,dodałem do cebuli ,smażyłem 5 min ciągle mieszając.
Cukinie przekroiłem na pół (wzdłuż) ,pokroiłem w plasterki. Dodałem do
papryki ,smażyłem kilka minut ,aż cukinia zrobiła się miękka.
Dodałem przecier pomidorowy i zalałem bulionem drobiowym ,doprowadziłem
do wrzenia. Ogień zmniejszyłem ,dodałem makaron i pokrojony w kostkę
filet z kurczaka ,gotowałem jeszcze ok. 10 min. Doprawiłem do smaku solą
oraz pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz