poniedziałek, 17 marca 2014

Francuska zupa z kurczaka

















Składniki

  • łyżka oliwy z oliwek
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średniej wielkości papryki (czerwona i zielona)
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 200 g ugotowanego makaronu pappardelle
  • 500 g filetów z kurczaka
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      W garnku rozgrzałem oliwę ,zeszkliłem na niej cebulę. Dodałem pokrojony w plasterki czosnek ,smażyłem minutę.
    Papryki pokroiłem w kostkę ,dodałem do cebuli ,smażyłem 5 min ciągle mieszając.
    Cukinie przekroiłem na pół (wzdłuż) ,pokroiłem w plasterki. Dodałem do papryki ,smażyłem kilka minut ,aż cukinia zrobiła się miękka.
    Dodałem przecier pomidorowy i zalałem bulionem drobiowym ,doprowadziłem do wrzenia. Ogień zmniejszyłem ,dodałem makaron i pokrojony w kostkę filet z kurczaka ,gotowałem jeszcze ok. 10 min. Doprawiłem do smaku solą oraz pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz