niedziela, 9 marca 2014

Sernik na zimno


Prosty w przygotowaniu. Przepis na tortownicę 24 cm














Składniki

  • kilogram sera z wiaderka
  • puszka brzoskwiń
  • 25 g żelatyny
  • 2 galaretki (u mnie turkusowe)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • biała czekolada
  • biszkopty
  • 100 ml śmietanki 30%

    Przygotowanie

    Dno tortownicy wyłożyłem biszkoptami. Brzoskwinie osączyłem z zalewy ,pokroiłem na kawałki ,wymieszałem z serem ,cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

    Czekoladę rozpuściłem w kąpieli wodnej ,dodałem śmietankę i wymieszałem z masą serową.

    Żelatynę rozpuściłem w gorącej wodzie ,jak ostygła dodałem do sera i dokładnie wymieszałem.

    Masę wstawiłem na pół godziny do lodówki ,po czym przelałem do tortownicy. Ponownie wstawiłem do lodówki ,żeby stężała.

    Galaretki zrobiłem wg przepisu na opakowaniu (w mniejszej ilości gorącej wody). Wstawiłem do lodówki na pół godziny ,po czym wylałem na wierzch sernika. Całość chłodziłem w lodówce do stężenia.















Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza