Kiełbaski norymberskie z jabłkami
Składniki
- 6 szalotek
- 3 jabłka
- 2 łyżki masła klarowanego
- 400 g kiełbasek norymberskich
- 3 łyżki brązowego cukru
- 150 ml cydru lubelskiego (jabłka suszone w miodzie)
- 100 ml bulionu drobiowego
- łyżka suszonego tymianku
- gałązka świeżego tymianku
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Szalotki pokroiłem w cienkie krążki ,jabłka w małe kawałki.
Rozgrzałem masło na patelni ,zeszkliłem szalotki ,dodałem jabłko i
podlałem cydrem oraz bulionem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem
,łyżką cukru i dusiłem na wolnym ogniu kilka minut.
Kiełbaski piekłem 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C.
Do naczynia żaroodpornego przełożyłem pieczone kiełbaski ,zalałem
jabłkami z cebulą ,oprószyłem tymiankiem ,położyłem na wierzch świeży
tymianek i posypałem resztą cukru. Zapiekałem 30 min w temperaturze 200
stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz