niedziela, 9 marca 2014

Kiełbaski norymberskie z jabłkami

















Składniki

  • 6 szalotek
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 400 g kiełbasek norymberskich
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 150 ml cydru lubelskiego (jabłka suszone w miodzie)
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • łyżka suszonego tymianku
  • gałązka świeżego tymianku
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Szalotki pokroiłem w cienkie krążki ,jabłka w małe kawałki. Rozgrzałem masło na patelni ,zeszkliłem szalotki ,dodałem jabłko i podlałem cydrem oraz bulionem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem ,łyżką cukru i dusiłem na wolnym ogniu kilka minut.

    Kiełbaski piekłem 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C.

    Do naczynia żaroodpornego przełożyłem pieczone kiełbaski ,zalałem jabłkami z cebulą ,oprószyłem tymiankiem ,położyłem na wierzch świeży tymianek i posypałem resztą cukru. Zapiekałem 30 min w temperaturze 200 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz