Schab z kością w sosie cebulowo-czosnkowym
Składniki
- 2 kotlety schabowe z kością
- 300 ml bulionu warzywnego
- cebula średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- łyżka smalcu
- 1/3 łyżeczki vegety
- łyżka kaszy manny
- sól ,pieprz
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie
Kotlety schabowe opłukałem ,osuszyłem ,oprószyłem solą ,pieprzem z
obu stron ,owinąłem w folię spożywczą i wstawiłem do lodówki na
godzinę. W tym czasie bulion zagotowałem z przyprawami. Schab
podsmażyłem (po 1 minucie z każdej strony) ,włożyłem do bulionu i
dusiłem pod przykryciem 20 min. Cebulę i czosnek posiekałem ,podsmażyłem
na tłuszczu ze smażenia schabu i dodałem do bulionu z mięsem. Dusiłem
jeszcze 5 min. Po tym czasie wyjąłem mięso ,wyłowiłem pieprz ,ziele i
liście. Całość zblendowałem na gładką masę ,ponownie wstawiłem na palnik
dodając łyżkę kaszy manny. Wymieszałem. Ponownie wstawiłem schab i
dusiłem aż sos zgęstniał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz