poniedziałek, 24 lutego 2014

Schab z kością w sosie cebulowo-czosnkowym

















Składniki

  • 2 kotlety schabowe z kością
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • cebula średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka smalcu
  • 1/3 łyżeczki vegety
  • łyżka kaszy manny
  • sól ,pieprz
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

    Przygotowanie

    Kotlety schabowe opłukałem ,osuszyłem ,oprószyłem solą ,pieprzem z obu stron ,owinąłem w folię spożywczą i wstawiłem do lodówki na godzinę. W tym czasie bulion zagotowałem z przyprawami. Schab podsmażyłem (po 1 minucie z każdej strony) ,włożyłem do bulionu i dusiłem pod przykryciem 20 min. Cebulę i czosnek posiekałem ,podsmażyłem na tłuszczu ze smażenia schabu i dodałem do bulionu z mięsem. Dusiłem jeszcze 5 min. Po tym czasie wyjąłem mięso ,wyłowiłem pieprz ,ziele i liście. Całość zblendowałem na gładką masę ,ponownie wstawiłem na palnik dodając łyżkę kaszy manny. Wymieszałem. Ponownie wstawiłem schab i dusiłem aż sos zgęstniał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz