niedziela, 9 lutego 2014

Melon w pikantnej marynacie



















Składniki

  • 1 kg miąższu melona miodowego
  • 100 ml białego octu winnego
  • 200 ml wody
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 strączek papryczki chilli
  • Kawałek świeżego imbiru
  • 250 g cukru
  • 4 łyżki miodu gryczanego
  • Laska cynamonu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • Sól

    Przygotowanie

    Miąższ melona pokroić w kostkę lub specjalną łyżeczką wyciąć kulki i ułożyć w słoikach. Przyrządzić zalewę : Zagotować ocet z białym winem ,miodem ,cukrem ,wodą ,pokrojoną w plasterki papryczką chilli ,obranym i posiekanym imbirem ,cynamonem ,zielem angielskim ,pieprzem i solą. Gorącą marynatą zalać melony w słoiku. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 min w temperaturze 90 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz