Melon w pikantnej marynacie
Składniki
- 1 kg miąższu melona miodowego
- 100 ml białego octu winnego
- 200 ml wody
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 1 strączek papryczki chilli
- Kawałek świeżego imbiru
- 250 g cukru
- 4 łyżki miodu gryczanego
- Laska cynamonu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- Sól
Przygotowanie
Miąższ melona pokroić w kostkę lub specjalną łyżeczką wyciąć
kulki i ułożyć w słoikach. Przyrządzić zalewę : Zagotować ocet z białym
winem ,miodem ,cukrem ,wodą ,pokrojoną w plasterki papryczką chilli
,obranym i posiekanym imbirem ,cynamonem ,zielem angielskim ,pieprzem i
solą. Gorącą marynatą zalać melony w słoiku. Szczelnie zakręcić i
pasteryzować 20 min w temperaturze 90 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz