Gulasz rybny
Składniki
- 800 g filetów z karmazyna
- sok z 1/2 cytryny
- cebula
- 2 czerwone papryki
- 250 g ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka słodkiej mielonej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 500 ml bulionu warzywnego
- pęczek koperku
- 4 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie
Filety opłukałem zimną wodą ,osuszyłem ,skropiłem sokiem z
cytryny. Wstawiłem do lodówki. Cebulę obrałem ,drobno posiekałem.
Paprykę oczyściłem i pokroiłem w kostkę. Ziemniaki pokroiłem ,pokroiłem w
drobną kostkę. Cebulę zeszkliłem na oliwie ,dodałem przeciśnięty przez
praskę czosnek ,paprykę i ziemniaki. Lekko poddusiłem. Dodałem
koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Podlałem winem oraz warzywnym
bulionem ,gotowałem pod przykryciem (na małym ogniu ) 20 min. Warzywa
zblendowałem i zabieliłem śmietaną. Rybę oprószyłem solą i pieprzem
,pokroiłem na kawałki i dodałem do sosu. Dusiłem pod przykryciem 5 min.
Serwowałem z posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz