sobota, 8 lutego 2014

Gulasz rybny

















Składniki

  • 800 g filetów z karmazyna
  • sok z 1/2 cytryny
  • cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 250 g ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka słodkiej mielonej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • pęczek koperku
  • 4 łyżki śmietany 18%

    Przygotowanie

    Filety opłukałem zimną wodą ,osuszyłem ,skropiłem sokiem z cytryny. Wstawiłem do lodówki. Cebulę obrałem ,drobno posiekałem. Paprykę oczyściłem i pokroiłem w kostkę. Ziemniaki pokroiłem ,pokroiłem w drobną kostkę. Cebulę zeszkliłem na oliwie ,dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek ,paprykę i ziemniaki. Lekko poddusiłem. Dodałem koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Podlałem winem oraz warzywnym bulionem ,gotowałem pod przykryciem (na małym ogniu ) 20 min. Warzywa zblendowałem i zabieliłem śmietaną. Rybę oprószyłem solą i pieprzem ,pokroiłem na kawałki i dodałem do sosu. Dusiłem pod przykryciem 5 min. Serwowałem z posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz