piątek, 7 lutego 2014

Warzywna potrawka















Składniki

  • duża kapusta pekińska
  • papryka czerwona
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 pudełeczka kiełków (mix)
  • sól ,pieprz
  • oregano

    Przygotowanie

      Kapustę po umyciu oczyściłem z uszkodzonych liści , wyciąłem głąb . Liście pokroiłem na małe kawałki. Paprykę pokroiłem w cienkie paski . Cebulę pokroiłem w drobną kostkę.
    W dużej , głębokiej patelni ,rozgrzałem olej. Zeszkliłem na nim paprykę i cebulę. Następnie dodałem kapustę / lepiej pokroić w większe kawałki / u mnie zbyt drobno tym razem. Dusiłem na małym ogniu , mieszałem od czasu do czasu.
    Wsypałem soczewicę i chwilę poddusiłem , po chwili podlałem bulionem, zwiększyłem ogień , doprowadziłem do wrzenia i zagotowałem ok. 2 min. . Po zredukowaniu płomienia dusiłem jeszcze na wolnym ogniu ok. 10 min.
    Kiełki opłukałem i po osączeniu dodałem do warzyw tuż przed końcem gotowania.
    Przyprawiłem solą , pieprzem i oregano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz