Warzywna potrawka
Składniki
- duża kapusta pekińska
- papryka czerwona
- cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g czerwonej soczewicy
- szklanka bulionu warzywnego
- 2 pudełeczka kiełków (mix)
- sól ,pieprz
- oregano
Przygotowanie
Kapustę po umyciu oczyściłem z uszkodzonych liści , wyciąłem
głąb . Liście pokroiłem na małe kawałki. Paprykę pokroiłem w cienkie
paski . Cebulę pokroiłem w drobną kostkę.
W dużej , głębokiej patelni ,rozgrzałem olej. Zeszkliłem na nim
paprykę i cebulę. Następnie dodałem kapustę / lepiej pokroić w większe
kawałki / u mnie zbyt drobno tym razem. Dusiłem na małym ogniu ,
mieszałem od czasu do czasu.
Wsypałem soczewicę i chwilę poddusiłem , po chwili podlałem
bulionem, zwiększyłem ogień , doprowadziłem do wrzenia i zagotowałem
ok. 2 min. . Po zredukowaniu płomienia dusiłem jeszcze na wolnym ogniu
ok. 10 min.
Kiełki opłukałem i po osączeniu dodałem do warzyw tuż przed końcem gotowania.
Przyprawiłem solą , pieprzem i oregano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz