czwartek, 9 stycznia 2014

Ziemniaki z porem po węgiersku w asyście kurczaka

















Składniki

  • 750 g ziemniaków
  • 150 g pora
  • sól ,pieprz
  • mielony kminek
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 20 g masła
  • papryka słodka mielona
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 filety z kurczaka (pojedyncze)
  • 50 g margaryny

    Przygotowanie

    Ziemniaki obrać ,pokroić na duże kawałki ,zalać zimną wodą ,przyprawić solą i kminkiem (dałem 1 łyżeczkę). Ugotować pod przykryciem tak ,aby pozostały trochę twarde. Białą część pora pokroić w talarki ,podsmażyć na maśle ,oprószyć mąką ,przyprawić papryką ,dodać przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalać wywarem z ziemniaków i ugotować na jednolity ,dość gęsty sos. Przyprawić lekko pieprzem i solą. Dodać ziemniaki ,wymieszać i dusić jeszcze 10 min. Filety z kurczaka umyć ,osuszyć ,oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na margarynie z obu stron. Podawać na ciepło z ulubionymi surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz