Ziemniaki z porem po węgiersku w asyście kurczaka
Składniki
- 750 g ziemniaków
- 150 g pora
- sól ,pieprz
- mielony kminek
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 20 g masła
- papryka słodka mielona
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 filety z kurczaka (pojedyncze)
- 50 g margaryny
Przygotowanie
Ziemniaki obrać ,pokroić na duże kawałki ,zalać zimną wodą
,przyprawić solą i kminkiem (dałem 1 łyżeczkę). Ugotować pod przykryciem
tak ,aby pozostały trochę twarde. Białą część pora pokroić w talarki
,podsmażyć na maśle ,oprószyć mąką ,przyprawić papryką ,dodać przecier
pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalać wywarem z
ziemniaków i ugotować na jednolity ,dość gęsty sos. Przyprawić lekko
pieprzem i solą. Dodać ziemniaki ,wymieszać i dusić jeszcze 10 min.
Filety z kurczaka umyć ,osuszyć ,oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na
margarynie z obu stron. Podawać na ciepło z ulubionymi surówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz