czwartek, 9 stycznia 2014

Sałatka pomidorowa z bulgurem i miętą

















Składniki

  • 50 g kaszy bulgur
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 mały ogórek
  • 6 pomidorów
  • 3 cebulki ze szczypiorkiem
  • 1 główka sałaty lodowej (opcjonalnie rzymska)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól ,pieprz ,cukier
  • 150 g tłustego jogurtu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

    Przygotowanie

    Kaszę przygotować z gorącym bulionem wg przepisu na opakowaniu.
    Ogórek ,pomidory i cebulę ze szczypiorkiem oczyścić ,umyć i osuszyć. Warzywa pokroić na małe kawałki. Miętę ,poszatkować. Sałatę oczyścić. Listki rozdzielić i dokładnie osączyć. Większe kawałki porozrywać na mniejsze części. Kaszę wymieszać ,doprawić do smaku kminkiem ,solą ,pieprzem i szczyptą cukru. Najpierw wymieszać z jogurtem ,następnie z sokiem z cytryny i oliwą. Dodać warzywa i miętę ,delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz