Sałatka pomidorowa z bulgurem i miętą
Składniki
- 50 g kaszy bulgur
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 mały ogórek
- 6 pomidorów
- 3 cebulki ze szczypiorkiem
- 1 główka sałaty lodowej (opcjonalnie rzymska)
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól ,pieprz ,cukier
- 150 g tłustego jogurtu
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Kaszę przygotować z gorącym bulionem wg przepisu na opakowaniu.
Ogórek ,pomidory i cebulę ze szczypiorkiem oczyścić ,umyć i osuszyć.
Warzywa pokroić na małe kawałki. Miętę ,poszatkować. Sałatę oczyścić.
Listki rozdzielić i dokładnie osączyć. Większe kawałki porozrywać na
mniejsze części. Kaszę wymieszać ,doprawić do smaku kminkiem ,solą
,pieprzem i szczyptą cukru. Najpierw wymieszać z jogurtem ,następnie z
sokiem z cytryny i oliwą. Dodać warzywa i miętę ,delikatnie wymieszać.
Wstawić do lodówki na godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz