czwartek, 16 stycznia 2014

Surówka z ogórka (świeżego)

















Składniki

  • 1 duży ogórek sałatkowy
  • 2-3 cebulki ze szczypiorkiem
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól ,pieprz ,cukier

    Przygotowanie

    Ogórek umyć i osuszyć. Najpierw przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką usunąć pestki. Następnie pokroić poprzecznie w plasterki. Plasterki ogórka włożyć do miski ,posypać 1/2 łyżeczki soli i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 min. Kiedy ogórki puszczą sok ,przełożyć na sito ,opłukać zimną wodą i dokładnie osączyć. Ponownie włożyć do miski ,dodać posiekane cebulki ze szczypiorkiem. Dodać sok z cytryny i oliwę ,wymieszać. Doprawić do smaku cukrem ,solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz