środa, 1 stycznia 2014

Schab gotowany

















:) Idealny na kanapki ,robiony domową metodą. Bardzo soczysty i aromatyczny.


Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 l wody
  • 1/3 szklanki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Ulubione przyprawy np. majeranek ,kolendra ,jałowiec ,tymianek itp

    Przygotowanie

    Wieczorem wodę wymieszać z przyprawami ,majonezem i musztardą. Zagotować i ostudzić. Rano ,do zimnej zalewy włożyć cały schab. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 min. Zostawić do wystudzenia na 24 godz. Rano ponownie zagotować wodę ,gotować 5 min. Odstawić do ostudzenia na 24 godz. Na następny dzień mięso wyjąć z zalewy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz