:) Idealny na kanapki ,robiony domową metodą. Bardzo soczysty i aromatyczny.
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 2 l wody
- 1/3 szklanki soli
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- Ulubione przyprawy np. majeranek ,kolendra ,jałowiec ,tymianek itp
Przygotowanie
Wieczorem wodę wymieszać z przyprawami ,majonezem i musztardą. Zagotować i ostudzić. Rano ,do zimnej zalewy włożyć cały schab. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 min. Zostawić do wystudzenia na 24 godz. Rano ponownie zagotować wodę ,gotować 5 min. Odstawić do ostudzenia na 24 godz. Na następny dzień mięso wyjąć z zalewy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz